MSCell4Vet Őssejt Laboratórium
  • tudomanyos-hatter

Őssejtkezelés

A szöveti őssejtek (MSC) plaszticitásuk révén mezodermális csont-, porc- és zsírsejtekké alakulnak megfelelő faktorok jelenlétében (Murray IR et al. 2014 Bone Joint J 96-B: 291-8).

Bár az ilyen differenciálódási képességüket elsősorban in vitro, szövettenyésztési körülmények között mutatták ki, azonban napjainkban igazolták, hogy human osteoarthritis MSC-vel történt kezelése után üvegporc alakult ki a térdízületben (Jo CH et al. 2014 Stem Cells 32: 1254-66).

Lovakban kollagenázzal indukált tendonitis esetén a reparálódó ín struktúrája az egészséges ínnal azonos volt az autológ MSC-vel kezelt állatokban (Nixon AJ et al. 2008. Am. J. Vet. Res. 69:928-37). Ez azt igazolja, hogy az MSC in vivo is képes fiziológiás porcszövetté differenciálódni, illetve egyéb ortopédiai sérülések kezelésére is jó. Nem csak ezen képessége, hanem nagyfokú gyulladáscsökkentő hatása is hozzájárul az osteoarthritis kezeléséhez (Shi Y et al. 2010 Cell Res 20: 510-18). 

Az irodalmi adatok alapján állíthatjuk, hogy az MSC transzplantációja sem szisztémásan, sem lokálisan nem vált ki súlyos mellékhatásokat (Jo CH et al. 2014 Stem Cells 32: 1254-66).

Az elfogadott állatorvosi tünetek értékelése egy táblázatban történik, az állatorvos és a gazda megfigyelése alapján, műtét előtt és őssejt transzplantációt követően rendszeres (heti-havi) időközökben: sántaság séta és ügetés közben, fájdalom érintésre, nyomásra, a mozgás kiterjedése (range of motion), funkcionális képességek, gyulladás/fájdalomcsökkentő gyógyszer szükségessége, tünetmentes időszak egyedi pontozása 1-5-ig. Az eredmények statisztikai értékelése az egytényezős varianciaanalízissel (ANOVA) történik. Utólagos analíziskor (post hoc analízis) a többszörös összehasonlításhoz Tukey-féle eljárást alkalmazunk. A pontozás módszertana módosított Black LL módszerrel történik (Black LL et al. 2007 Vet Therap 8:272-84). 

 

Tudjon meg többet az őssejtekről! 

eduvital.net/files/biol-hatteranyag/Uher_Ossejtek.pdf

www.matud.iif.hu/2010/10/04.htm

www.vet-stem.com

www.medivet-america.com