MSCell4Vet Őssejt Laboratórium
  • sikertortenetek

Sikereink

Málna 

     

     A fiatal angol bulldog porcleválás utáni regenerációjának

     elősegítésére kapott őssejteket az ízületébe tavasszal.

     Azóta is fajtáját túlszárnyaló energiákkal robog.

 

 

 

 

 

Luna és a könyökízületi diszplázia

2012-ben márciusában születtek és 8 hetesen kerültek hozzánk Luna és Lolita. Olyanok Ők a mi kis négy tagú családunkban mint az ötödik és hatodik fogaskerék. Nagyon gondosan igyekeztünk őket tartani, de eléggé tapasztalatlanok is voltunk. A képen is látszik a sötétebb színezetű kutyus könyökízületi fájdalmai már az első télen mutatkoztak, következő év tavaszára pedig már komoly lábra állási nehézségei voltak (a vidám folyamatosan nyüzsgő kiskutyiból rossz kedélyű, minimális mozgású kölyökké változott), míg a másik kölyök makk egészségesen fejlődött. Mások ajánlására eljutottunk Dr. Sebő Ottó makói állatorvoshoz, aki 2014 nyarának elején mindkét könyökízületét megműtötte Lunának. A műtétet követően gyorsan gyógyult és kb. fél évig nem volt semmilyen gondunk, de utána ismét kezdődtek a lábfájdalmak, a lábra állás nehézségei.A doktor úr ajánlásával kapcsolódtunk az MSCell4Vet őssejt beültetés programjához, nem kis várakozással és félelemmel. Fél év telt el a műtét óta.

A műtét utáni harmadik hónapjától teljesen tünetmentes, igazi mosolygós kutyi lett ismét. Rossz csont tesója mellett vidám, rendkívül játékos csapattag (szinte emberi tulajdonságokkal) lett a családban. Semmilyen nehézsége nincs a mozgás tekintetében, rendkívül jól úszik (míg a Lolita csak kutyaúszó), hatalmas rohanásokkal, birkózással szelik át a kerti terepet, az egész udvar az övék, de emellett a kert azért pompázik és ezt nagyon csípjük bennük.Bízunk abban, hogy egész életében ilyen marad, csak köszönettel tartozunk a lehetőségért!!!

 

 

Egy agilis kisspitz

Nagy örömömre egy történetben két sikerről is beszámolhatok. Legelőször említeném meg magát a lehetőséget, hogy tudok segíteni ízületi problémák miatt szenvedő állatokon, mint biológus.

Másodszor, saját kutyusomon is sikerrel alkalmazhattam a zsírszövetből nyert őssejteket. Ezek az őssejtek korlátozott osztódási képességűek, ami megnehezíti, hogy nagy mennyiségben állítsuk elő a laboratóriumban.  Számos szervben és szövetben azonosítottak már nem-embrionális (felnőtt és a köldökzsinór vér) őssejteket, amik egyre jobban vonzzák a kutatók figyelmét. Aktívan sportoló, vakmerően izgága 6 éves kisspitzünknek elszakadt bal hátsó lábának elülső keresztszalagja, amit műtét után őssejtekkel kezeltünk egy felgyorsított gyógyulási folyamatért és a sérült szövetek regenerációjáért. A három lábon történő ugrálás nagyon megerőlteti a másik hátsó láb ízületét, és szintén szalagsérüléseket, kopásokat eredményezhet, amit a kezeléssel szintén elkerültünk. Így már mehetünk is teljesíteni szokásos kilométereinket.

 

 

 

 

 

 

 

Akikre büszkék vagyunk

Bonó, Vadóc és Szonja videója kezelést követően:

 

Bonó, az első magyar őssejtes kutya                                       

Bonó egy golden retriever. Kiskutyának pont olyan bájos, eleven és játékos volt, mint minden kölyökkutya. Hat hónapos korában egyre többet sántított. Kiderült, hogy könyökízületi diszpláziája van, egy egyre gyakoribb gyógyíthatatlan mozgásszervi betegség, amely elsősorban felelőtlenül szaporított, fajtatiszta kutyáknál fordul elő. Sajnos mindkét mellső lábát érinti a betegség. Egyik súlyos következmény, hogy porcdarabkák válnak le, ami fájdalmat és gyulladást okoz. Az első röntgen után az állatorvos azt jósolta, hogy két év múlva nem tud lábra állni, annyira súlyos a betegsége. Mit is tehetnék, hiszen azt nem akarom, hogy örökös fájdalomban éljen, a porcdarabok eltávolítása pedig csak ideiglenesen oldja meg a problémát. Mivel kutatómunkámban szöveti őssejtekkel is foglalkozom, azokkal az őssejtekkel, melyek porccá és csonttá tudnak alakulni, úgy gondoltam, hogy érdemes lenne megpróbálni egy, már klinikai kísérletben is alkalmazott, őssejt terápiát. Őssejtet, amelyet a laboratóriumban tenyésztettünk, Bonó kezelő állatorvosa beoltotta a beteg könyökízületbe. Az eredmény szívderítő. Bonó elmúlt 3 éves, másfél éve gyógyszerek és fájdalom nélkül, csaknem teljes életet él. Igaz, nem lesz belőle frizbi vagy agility bajnok, de jól érzi magát és vidám.